Geraldine Septer (The LiveLab Company): Cees pakt door!  

Magazines | Vallei Business nummer 3 2024

In zijn begintijd als directeur had Cees zijn vrouw Evelien met wie hij over het bedrijf kon praten. Samen namen ze de belangrijkste zaken door, meestal met een glaasje wijn erbij. Ze kwamen er samen altijd wel uit. Cees en Evelien merkten wel dat er weinig tijd en ruimte meer over bleef voor het gezin en dat het gespreksonderwerp thuis te vaak alleen maar de zaak was. De afgelopen jaren groeide het bedrijf naar 25 medewerkers met vandaag de dag de potentie om binnen een jaar of 2 te verdubbelen.
 
Handdoek in de ring?
Ook intern veranderde het bedrijf. Sinds een paar jaar zijn er teamleiders aangesteld en verloopt de communicatie anders. Er wordt veel meer onderling gemaild en nieuwe systemen zijn geïmplementeerd, onder andere een klantensysteem en een personeelssysteem. Allemaal wat professioneler. Cees overwoog zelfs even om de handdoek in de ring te gooien, maar hij deed het toch niet.
 
Steeds groter – steeds drukker
Voor Cees betekent dit dat hij het veel drukker heeft. De hele dag is hij aan het overleggen met zijn medewerkers. Zijn deur staat altijd open, en dat merkt hij ook. ‘Heb je even?’ hoort Cees dagelijks de hele dag door. Alle lijntjes komen bij hem uit. En voor alle beslissingen wordt Cees geraadpleegd. Als Cees een paar klanten heeft bezocht om daarna weer terug te keren op kantoor, is de wachtrij soms een halve dag lang.
 
Wakker liggen
Cees ligt er wakker van. Het laat hem niet los. Zo kan het niet langer. Zijn hoofd wordt steeds voller. Het moet anders. Zijn medewerkers zijn geen kleine kinderen en mogen echt zelf beslissingen nemen. Ze móeten zelf beslissingen nemen. En het is ook belangrijk dat ze beter gaan samenwerken. Dat ze elkaar gaan opzoeken in plaats van alles met hem willen bespreken. Het verbaast Cees soms hoe weinig ze van elkaar weten.
 
Een optimaal team met passend leiderschap
In mijn gesprekken met Cees beseft hij zich dat ook hij moet veranderen. Niet meer zo in de details. Beslissingen terugleggen bij degene met verstand van zaken. Echt delegeren. En zijn medewerkers leren om zelf te besluiten, ook als hij er niet is.
 
Samenwerken in een Leiderschapsteam
En dan komt het idee van het Leiderschap Team op tafel. In een Leiderschapsteam kan Cees alle belangrijke disciplines in zijn organisatie een plek aan de besluitvormingstafel geven. Een optimaal team bouwen met passend leiderschap. Kortere lijnen tussen de teamleiders van de verschillende disciplines. Alle relevante informatie op tafel. Betere communicatie en samenwerking. En vooral voor Cees: hij hoeft er niet steeds tussen te zitten. Veel besluiten kunnen ook prima zonder hem genomen worden.
Natuurlijk: grote offertes en investeringen of het aannemen van nieuwe mensen voor zijn MT, daar is Cees de eindverantwoordelijke persoon voor.
 
Cees heeft eindelijk rust in zijn hoofd
Zijn bordje wordt leger. ’s Avonds heeft Cees weer tijd om te sporten en voor zijn gezin. Hij heeft meer tijd voor bestaande én nieuwe klanten en ontwikkeling voor de toekomst. Rust in zijn hoofd. Van in zijn bedrijf werken naar aan zijn bedrijf werken.
 
Het LiveLab Fullservice traject.
Tijdens het LiveLab Fullservice traject beseft Cees ook dat een leiderschapsteam niet de oplossing is voor al zijn problemen. Oude patronen dienen te worden omgezet in nieuwe werkvormen en communicatie, andere manieren van besluiten nemen en gezamenlijke verantwoordelijkheid. Hij wil geen bureaucratie opbouwen, maar juist de lijnen kort houden en de cultuur van de organisatie bewaren. Dit is mede mogelijk gemaakt door de The LiveLab Company, wij helpen in het bouwen van optimale teams en passend leiderschap.

www.thelivelabcompany
 

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by