Dit is hoe je meer overwicht krijgt in complexe gespreksvoering

Magazines | Vallei Business nummer 3 2024

Niets heeft meer ongeschreven regels dan een relatie en relaties kunnen gewoonweg complex zijn. Of het nu gaat om een persoonlijke of professionele relatie, je stuit op jouw beperkende overtuigingen: een negatief zelfbeeld, onzekerheid, machteloosheid, onveiligheid, irrationele schuldgevoelens of verantwoordelijkheid. Vaak ligt ten minste één van deze overtuigingen over jezelf ten grondslag aan die voortdurende moeizame gesprekken, onenigheden en uiteindelijk een complex conflict. Door te blijven draaien aan diezelfde knoppen en een ander resultaat te verwachten, ben je in strijd met de realiteit. Het is hoog tijd om aan andere knoppen te draaien.

Stop met je focus op de ander en begin bij jouw aandeel: neem eigenaarschap over jouw eigen verantwoordelijkheden.

Je hebt geen grote invloed op het gedrag van de ander, wel op je eigen gedrag. Dit begint bij je referentiekader, normen, waarden en je overtuigingen (oordelen): je volledige denkwijze. Door kritisch naar jouw denken, voelen en doen te kijken, ontdek je vlot waar jouw knelpunten liggen: jouw triggers. Dit zijn de momenten waarop je ratio plaatsmaakt voor overweldigende emoties, wat kan leiden tot ondoordacht gedrag.

Met een beetje pech ervaart je gesprekspartner ook onvermogen in de eigen triggers en voor je het weet beland je in een destructief dialoog: feiten – verwijten.

Zowel jij als je gesprekspartner raken dan verstrikt in aanvallend en verdedigend gedrag, zonder elkaar wezenlijk te zien, te horen of te begrijpen. Helaas een herkenbare situatie voor velen.

Maar wat raakt je nu werkelijk in wat er gezegd wordt?
Het antwoord hierop gaat volledig over jou, niet over de ander. En dit is precies het gebied waar je volledige invloed op kunt uitoefenen. Door je overtuiging, je denken en voelen te erkennen, dan wel te verwerken en te accepteren, kun je weer controle en overwicht krijgen over jouw doen. Kun je je voorstellen hoe zo’n gesprek dan zal verlopen? Zonder zwaarbeladen emoties.

Mijn naam is Daphne: eigenaar en behandelaar bij uwCONFLICT.NL | Praktijk voor mediation, psychotherapie en relatietherapie. Ik begeleid individuen, groepen en stellen met kwaliteitsverbetering in de relatie tot henzelf en de ander.

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by