Telefoon als waakhond voor vitaliteit

Magazines | Vallei Business nummer 3 2024

Belangrijke Melding
Mijn telefoon lichtte vanochtend op met een Belangrijke Melding: “De trend in het aantal stappen per dag is de afgelopen vijf weken bijna de helft lager.” Nooit geweten dat mijn telefoon dit voor mij in de gaten hield! Eerst moest ik hard lachen om het idee van een Big Brother-telefoon. Mijn telefoon als waakhond? Telt hij mijn fietsactiviteiten wel mee? En hoezo bemoeit mijn telefoon zich trouwens met mijn stappengemiddelde, ik kan toch prima voor mezelf zorgen!
 
Risico
Een Belangrijke Melding geef ik zelf over het algemeen pas af wanneer er sprake is van een of ander Risico. En dat had ik nog niet direct scherp. Het aantal stappen met de helft reduceren, dat betekent significant minder beweging. En bewegen is gezond, niet bewegen is ongezond en is een vitaliteitsrisico. Dit Risico wil ik aanpakken! En daarvoor moet ik de Oorzaak kennen.
 
Oorzaak
Want hoe is deze stappenreductie ontstaan? Heb ik er zelf al iets van gemerkt? Wat is er sinds vijf weken anders? Opeens valt het kwartje: ik ben sinds juni voor vier dagen per week werkzaam bij Ludens Talentontwikkeling in Vreeland. Daar ben ik programmamanager en trainer. Ik beweeg daar zeker wel, maar niet meer zoveel als ik deed tijdens (wandel)coaching. Ik zit veel in de auto in plaats van op de fiets, en heb dat, als ik eerlijk ben, ook al wel gemerkt in mijn lijf. Een wat hoger stressniveau, en dus bijna zesduizend stappen minder per dag. De nieuwe baan als Oorzaak!
 
Actie
Een aantal opties, variërend tussen niets doen en de baan opzeggen, heb ik geïnventariseerd. Niets doen is een vitaliteitsrisico en daarmee voor mij geen optie. Baan opzeggen dan? Ook geen optie: bij Ludens werken is veel te leuk, divers en stimulerend. Elke dag 5 kilometer wandelen? Zou me een uur kosten en met tijd moet ik, net als iedereen met een baan en een gezin, best schipperen. De Actie die het geworden is, is efficiënt: de wekker gaat om 5 voor 6 en om half 7 zitten er 5 kilometers in mijn benen. Heerlijk om de dag zo te beginnen!

Han van den Broek
www.amorfortis.nl
 

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by