Column MKBTR: ik geef werk, of niet?

Magazines | Vallei Business nummer 3 2024

Als ondernemer met personeel ben je naast ondernemer ook werkgever. Jij creëert een werkomgeving waar andere mensen gebruik van maken. Mensen komen bij jou voor uitdagend werk, leuke collega’s en natuurlijk een goede beloning. In ruil daarvoor geven zij jou hun kostbare tijd, ervaring en kennis.

Eigenlijk is het een soort van relatie met geven en nemen. En bij relaties is het natuurlijk van belang dat er een goede balans is. Maar in hoeverre is het écht mogelijk om een goede balans in de arbeidsrelatie te hebben? Is deze niet per definitie ongelijk?

Eigenlijk roept de term ‘werkgever’ direct iets passiefs op. Je geeft werk. Blijkbaar zit aan de andere kant van de tafel iemand op jouw inspirerende opdrachten of werk te wachten. En dan de term ‘werknemer’. Blijkbaar komt iemand in je onderneming binnenwandelen om het werk ‘te nemen’ dat jij klaar hebt gelegd.

Beide termen suggereren passiviteit. Die houding staat voor mij haaks op het ondernemerschap. Als je hier verder over nadenkt, is dat best opvallend; je werkt immers samen met collega’s die zelfstandig grote besluiten nemen over de aankoop van huizen en auto’s. Collega’s die als vrijwilliger de hele voetbalclub runnen, maar die in een werkomgeving ineens passiever kunnen worden. Dat is op z’n minst erg boeiend.

Zijn mensen dan van nature zo passief? Nee, zeker niet! Maar het is wel de kunst om te ontdekken hoe jij de ander in beweging krijgt, op een dusdanige wijze dat het uit de ander zelf komt en niet alleen maar omdat jij het vriendelijk vraagt. In mijn werk zie ik ondernemers en medewerkers hiermee wel eens worstelen. De beste oplossing hiervoor? Het gesprek aangaan. Dat is wat jij als werkgever altijd kan bijdragen.

Hester Bunk
HR Businesspartner
MKBTR
www.mkbtr.nl

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by