BlossomField: team bekent kleur

Magazines | Vallei Business nummer 3 2024

Als ik met dit team op deze druilerige dag de wei in stap voor teamsessie bij de paarden, blijven de paarden deze keer in eerste instantie wat op afstand. Het kleinste paard van de kudde komt altijd even polshoogte nemen. Zo ook nu.
 
Het paard is vooral bezig met de voeten van de deelnemers. Soms rustig en soms met wat minder subtiel. Ze laat zien dat de deelnemers wellicht nog niet helemaal geland zijn en nog erg in hun hoofd zitten.
 
Na de vraag aan deze kudde om te bewegen ten opzichte van het thema van vandaag, komt er ook in de rest van de kudde beweging. De ruinen (mannelijke paarden) gaan de deelnemers af en de merries blijven iets op afstand. Paard Salmur, die vaak aangaat bij spanning, gaat uitgebreid liggen rollen. Zichtbaar voor iedereen. En het bijzondere is dat hij zich, nadat hij opgestaan is, niet uit/afschud. Het is een wit paard, dus het zand blijf zichtbaar op hem liggen.
 
‘Hoe zichtbaar zijn jullie eigenlijk?

En hoe laten jullie jezelf écht in al jullie eigen kleur zien?’
 
De vraag die ik op dat moment aan het team stel, is: ‘Hoe zichtbaar zijn jullie eigenlijk? En hoe laten jullie jezelf écht - in al jullie eigen kleur - zien?’ Het wordt stil. Een enkeling is zichtbaar geraakt. Ondertussen zijn de paarden nabij en rustig. Alsof ze in afwachting zijn. Maar ook steunend in dit moment.
 
Er komt een dialoog op gang over wat er onderling spannend is. Dat het kwetsbaar is om dit naar elkaar uit te spreken. Zoals: welk verlangen er bij de leden van het team leeft, wie zich niet gezien voelt en over last zie op bepaalde schouders terechtkomt. Ieder lid van het team wordt nu meer zichtbaar in zijn eigenheid.
 
Salmur schudt zich nu wél af, waardoor zijn witte vacht weer in alle glorie zichtbaar wordt. Hij galoppeert naar het einde van de wei. De rest van de paarden volgen, waarna ze rustig briesend gras eten.
 
In de groep wordt het weer stil. Er wordt diep geademd. Er is een snaar geraakt en er komt ruimte. Iedereen voelt: er is werk te doen en niet alleen met het hoofd. Paarden maken zichtbaar wat je niet ziet. Van daaruit kun je een team creëren wat veel authentieker is en waarin ieder zijn eigen kracht kan leven en dit ten dienste van het team.
 
Kunnen in jouw team alle medewerkers hun eigen kleur laten zien?
 
Annelies van de Broek
Blossomfield.nl
 
Kleinschalige vergaderlocatie & paardencoaching in de vruchtbare Brabantse wei

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by