Kan je uitgeput raken door gebrek aan uitdaging en betekenis in je werk?

Magazines | Vallei Business nummer 3 2024

Het antwoord hierop is JA! Het moderne werklandschap kent twee uitersten die een bedreiging vormen voor het welzijn van medewerkers: burn-out, veroorzaakt door aanhoudende stress en overbelasting en bore-out, voortkomend uit stress door verveling, intellectuele onderbelasting, gebrek aan uitdaging en te veel routine in het werk. Beide kunnen ernstige gevolgen hebben voor de mentale en de fysieke gezondheid en de symptomen lijken ook nog eens op elkaar met uitputting tot gevolg. Toch is er relatief minder aandacht voor bore-out, de oorzaken hiervan en wat je als organisatie kunt doen om de kans hierop te verkleinen.

Daarom vandaag Bore-out in de spotlight en wat je als organisatie preventief kunt doen:

Weet wat er speelt bij medewerkers en maakt het bespreekbaar: niet iedereen durft aan te kaarten wat er speelt, omdat een bore-out - naast de lichamelijke en mentale klachten- vaak gaat met gevoel van schuld en schaamte! Ga regelmatig met elkaar praten over wat medewerkers nodig hebben als het gaat om werkplezier, uitdaging en afwisseling.

Stimuleer jobcrafting: maak werk betekenisvoller
Als je medewerkers de ruimte geeft om actief hun werk aan te passen, zodat deze beter aansluit bij hun talenten, interesses en waarden, dan krijg je als organisatie gemotiveerde en bevlogen medewerkers voor terug. Dit kan op verschillende manieren:

  • Voeg uitdagende en interessante taken toe, of schakel over naar taken die beter passen bij iemands sterke punten.
  • Versterk de professionele relaties door meer samen te werken met collega's die inspireren en motiveren.
  • Verander je perceptie van je werk. Zoek naar manieren om betekenis en waarde te vinden in de taken die je uitvoert.
Investeer in ontwikkeling en groei
Persoonlijke en professionele groei houdt werk interessant en uitdagend. Stimuleer het volgen van trainingen, workshops, en bevorder doorgroeimogelijkeden binnen de organisatie.
 
Regelmatige zelfreflectie
Zelfreflectie is de sleutel waar iedere medewerker zelf verantwoordelijkheid voor draagt naast de maatregelen die een organisatie kan nemen. Ik wil je dan ook uitnodigen om regelmatig de tijd te nemen om na te denken over je werk, over wat je nodig hebt en vervolgens hierover in gesprek te gaan met je leidinggevende. Stel jezelf vragen zoals:
  • Voel ik me overweldigd door mijn taken (te veel/ te moeilijk)?
  • Ben ik verveeld en ongeïnspireerd?
  • Heb ik voldoende uitdaging of ben ik veel met routineklusjes bezig?
  • Waar krijg ik energie van en wat kost me energie?

Loop jij als organisatie of als medewerker hierin vast? Wil je sparren over hoe dit aan te pakken, dan denk ik graag met je mee. Stuur dan een bericht naar info@anders-verder.nl om kennis te maken.

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by