NIS2, ook binnen het mkb: tijdige voorbereiding is essentieel

Magazines | Vallei Business nummer 3 2024

Omdat NIS2 voor veel organisaties gevolgen krijgt, zijn ze bij CTS IT druk in de weer met de voorbereidingen. Securityspecialist Remon Wieberdink legt uit: “Als de ‘IT en Security Businesspartner’ voor onze klanten pakken wij actief de begeleidende rol op. NIS 2 is een specialistisch onderwerp dat vele raakvlakken heeft met onze dienstverlening.”

In onze snel digitaliserende wereld wordt informatiebeveiliging steeds crucialer. Cyberaanvallen, die zowel kleine bedrijven als grote bedrijven treffen, onderschrijven de noodzaak voor een gedegen cyberveiligheid. De Europese Unie antwoordt hierop met de NIS2 richtlijn, die een breed scala aan beveiligings- & compliance eisen introduceert. Dit heeft directe impact op veel organisaties, mogelijk ook die van jou.
Los van de verplichting, biedt de richtlijn een brede basis voor een goed Securitybeleid. Door genomen beveiligingsmaatregelen af te meten aan de 10 controlegebieden vanuit NIS2, krijgen we een goed beeld van de actuele situatie waarbij NIS2 voorkomt dat specifieke aspecten onderbelicht blijven. Dat biedt organisaties extra inzicht voor het nemen van afgewogen besluiten rondom cybersecurity, zodat de juiste maatregelen en investeringen worden genomen.

Het vergelijk gaat ook gevolgen hebben voor IT-dienstverleners zelf, omdat het aantoont in hoeverre partijen hun dienstenpakket op orde hebben. CTS IT is ervan overtuigd dat dit de eigen positie versterkt, aangezien Security reeds een aantal jaar de basis is voor het dienstenportfolio.

Waar begin ik?

De NIS2 richtlijn vereist dat organisaties regelmatig hun cyberveiligheidsrisico’s evalueren en een beleid ontwikkelen dat deze risico’s adequaat aanpakt. Belangrijke onderdelen daarin zijn:
  • Risicoanalyse: om te beginnen is het belangrijk een gedegen risicoanalyse te hebben, die ook periodiek wordt herzien. Dit helpt om een helder beeld te krijgen van potentiële kwetsbaarheden binnen je organisatie.
  • Beleid en Training: ontwikkel verder een beleid dat niet alleen de technische aspecten dekt, maar ook zorgt voor bewustwording en training van personeel. Cybersecurity is immers niet alleen een IT-kwestie, het is een organisatiebrede verantwoordelijkheid.
  • Leveranciersbeheer: onder de NIS2 wordt ook van je verwacht dat je de beveiliging van je leveranciersketen beoordeelt. Dit is van belang omdat cyberaanvallen met regelmaat plaatsvinden via (minder beveiligde) partners.

Achtergrond en wetgeving

De overgang naar de Europese NIS2-richtlijn betekent dat de Nederlandse overheid druk bezig is met het vertalen van deze richtlijn naar nationale wetgeving. Dit complexe proces, dat vermoedelijk later dit jaar meer vorm krijgt, zal uiteindelijk meer sectoren en organisaties betreffen, met nog strengere eisen. Daarbij kunnen overtredingen leiden tot boetes die oplopen tot 2% van de jaaromzet.

Tijdige voorbereiding is cruciaal: vanwege de veranderlijke aard van cyberdreigingen is het belangrijk nu te beginnen met het onderzoeken en doorvoeren van benodigde beveiligingsmaatregelen. Wachten op de definitieve wetgeving is riskant. Door nu proactief te handelen, bescherm je niet alleen beter tegen bestaande bedreigingen, maar zorg je ook dat jullie klaarstaan om aan de toekomstige wettelijke eisen te voldoen. Het voortdurend evalueren en bijstellen van je cybersecuritystrategie is noodzakelijk om zowel compliant te blijven als om effectief te reageren op nieuwe en evoluerende cyberdreigingen.

Meer weten?

Wil je meer weten over hoe de NIS2 richtlijn invloed heeft op jouw bedrijf en hoe je de vereiste maatregelen kunt implementeren? CTS IT staat klaar om je te begeleiden met onder meer onze NIS2 workshop. Daarin maken we, op basis van een inventarisatie, het vergelijk van de actuele situatie aan de NIS2 richtlijn. Dit is de basis voor het advies met daarin concreet te nemen maatregelen ter verbetering van het veiligheidsniveau, zowel algemeen organisatorisch als specifiek gericht op de inrichting van het IT landschap.
 
Remon Wieberdink
Security Consultant
CTS IT

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by