Welke kansen brengt de komst van duurzaamheidsregelgeving zoals de CSRD met zich mee voor jouw organisatie? 

Magazines | Vallei Business nummer 3 2024

De CSRD (de wet die ervoor zorgt dat alle grote ondernemingen in Europa een duurzaamheidsrapport dienen te publiceren) heeft veel impact op het bedrijfsleven en is een echte wake-up call.

De nieuwe regels streven naar een transparantere en duurzamere economie, maar wat betekent dit nu eigenlijk concreet? Is het vooral een kans om jezelf te onderscheiden of zorgt het hoofdzakelijk voor nog meer regeldruk?

Met de recente invoering van verschillende ‘duurzaamheidsregelingen’ zoals de registratieverplichting van geïmporteerde CBAM-goederen, de registratie van werkgebonden personenmobiliteit en de verplichting voor het groot mkb tot het opstellen en openbaar maken van een duurzaamheidsrapport wordt er veel gevraagd van het mkb. De kennis en capaciteit om deze regels te implementeren is vaak onvoldoende aanwezig en zorgt daarmee op korte termijn voor een grote uitdaging. Door echter nu bewust de keuze te maken om te investeren in het opstellen van een goede duurzaamheidsstrategie en deze te integreren in de bedrijfsstrategie kun je verschillende kansen creëren voor jouw organisatie zoals:

  • Realiseren van kostenbesparingen; duurzaamheidsmaatregelen kunnen langetermijnbesparingen met zich mee brengen zoals lagere energiekosten, efficiënter gebruik van grondstoffen, afvalreductie, efficiënter omgaan met transportbewegingen.
     
  • Gebruik maken van subsidiemogelijkheden en/of belastingvoordelen; momenteel wil de overheid verduurzaming stimuleren met subsidies via bijvoorbeeld het social sustainability funds. Deze voordelen zullen op langere termijn verdwijnen, het is dus goed om nu naar de mogelijkheden te kijken voor jouw organisatie. 
     
  • Vergroten aantrekkelijkheid als werkgever; op de veelal krappe arbeidsmarkt kun je jezelf onderscheiden door het regelen van goede arbeidsvoorwaarden voor jouw (toekomstig) personeel.
     
  • Financieringsmogelijkheden uitbreiden; indien je momenteel geld wil lenen voor jouw verduurzamingsmaatregelen kan de bank een mkb groen borgstelling aanvragen waardoor je gemakkelijker geld kunt lenen voor jouw duurzame investeringen. Anderzijds zorgt het verduurzamen van uw bedrijfsmodel ervoor dat je in het toekomst kapitaal kunt blijven aantrekken.
     
  • Vooruitlopen op toekomstige wetgeving; door nu te voldoen aan de vereisten vanuit de CSRD ben je als mkb-organisatie beter voorbereid op toekomstige regelgeving en kun je hiermee mogelijke aansprakelijkheidsrisico’s, sancties of reputatieschade voorkomen.
     
  • Vergroten merkwaarde; het verduurzamen van je bedrijfsmodel en/of samenwerken met duurzame partners kan ervoor zorgen dat je een positief imago creëert en hiermee jouw merkwaarde vergroot.

Meer weten over de implementatie van de CSRD en hoe deze kansen te benutten? Neem dan contact met ons op!
 
Lisanne Richard
ESG Reporting Specialist
Confirm

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by