Werken met AI? Zorg dat je bedrijf AI-ready is

Magazines | Vallei Business nummer 3 2024

AI-tools kunnen je veel tijd en geld besparen én je werk beter maken. ChatGPT bijvoorbeeld denkt gemakkelijk mee over een tekst voor je website en Microsoft Copilot analyseert je bedrijfsdata, om er daarna in een handomdraai een mooie presentatie van te maken, om maar wat te noemen.
 
Perfect, toch? Ja. Maar: AI-tools inzetten is meer dan een goede prompt bedenken. Want is je bedrijf überhaupt wel klaar voor AI? En je ICT-omgeving, hoe staat het daarmee?

Copilot: de digitale bedrijfsassistent

Als ICT-specialist krijgen we regelmatig vragen over tools als Microsoft Copilot. Copilot is sinds maart 2024 beschikbaar in Nederland en kan iets wat het openbare platform ChatGPT niet kan: hij combineert je bedrijfsdata met data van het internet. Op die manier genereert Copilot content die is toegespitst op jouw bedrijf én die netjes binnen je eigen ICT-omgeving blijft. Dat stukje privacy alleen al zorgt ervoor dat je Copilot kan inzetten om interne nota’s en spreadsheets samen te vatten, mails te schrijven en offertes op te stellen. Een heel handige digitale assistent dus, maar wel eentje die je op de juiste manier moet inzetten.

Hoe en waar zet je Copilot in?

Het start bij kosten en baten tegen elkaar afzetten. Je betaalt voor de licentie, dus wat gaat Copilot jouw bedrijf opleveren? Welke werkzaamheden kan de tool overnemen en hoeveel tijd bespaar je daarmee? Ga je het bedrijfsbreed gebruiken, of juist alleen op die afdelingen en in die functies die er de meeste baat bij hebben? En werken je medewerkers wel veilig? Allemaal vragen om goed in kaart te brengen.

Veilige ICT-infrastructuur

Naast het financiële en menselijke stuk heb je natuurlijk ook te maken met je ICT-infrastructuur. Die moet écht AI-ready zijn voor je met Copilot aan de slag gaat. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het juist instellen van gebruikersrechten: wie mag welke gegevens oproepen? Welke gegevens mogen ingezet worden voor het genereren van content? Bepaalde beleidsdocumenten, of HR-informatie zoals contracten en loonstroken, vragen om privacy en moeten niet via Copilot door iedereen geopend kunnen worden.
 
We zeiden het al: Copilot gebruiken voor je bedrijf is meer dan een goede prompt bedenken. Je wil aan de voorkant uitvissen of de baten wel groter zijn dan de kosten, en je wil ervoor zorgen dat je ICT-systeem een solide, veilige basis heeft voordat je Copilot erop loslaat.

Aan de slag met AI binnen jouw bedrijf?

Geen idee hoe je dat voor elkaar krijgt? Benieuwd waar Copilot kan inhaken op je bedrijfsprocessen? Laat Yellow Spring met je meedenken.
Yellow Spring heeft een training ontwikkelt waarin we je meenemen in de mogelijkheden van Copilot. Ook kijken we bij welke werkzaamheden Copilot je kan assisteren.

Want alleen zo komen we tot ICT die werkt voor jou! Neem contact op via service@yellowspring.nl" rel="nofollow" target="_blank">service@yellowspring.nl of bezoek onze website voor meer informatie: www.yellowspring.nl.

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by