MKBTR: maak je onderneming topfit!

Magazines | Vallei Business nummer 2 2024

Dat is de missie van MKBTR (spreek uit MKBeter), adviesbureau, administratiekantoor en businesscoach ineen: ondernemers helpen hun doelen te bereiken door ze te helpen de basis op orde te brengen en van daaruit zaken te doen. De dienstverlening richt zich naast finance & control en fiscaal-juridisch vlak sinds enkele jaren ook op mens & organisatie.

Tekst: Wilma Schreiber. Fotografie: Studio 7

“Een bewuste keus, want je kunt een financieel gezond bedrijf hebben, maar je mensen maken het verschil”, zegt Hester Bunk, HR Businesspartner bij MKBTR, dat zich richt op ondernemers in Midden-Nederland vanuit vestigingen in Ede, Woudenberg en Waddinxveen. Inclusief zzp’ers en aangesloten andere ondernemers telt MKBTR zo’n 35 medewerkers. Typerend voor de aanpak van MKBTR is het winstplan. “Hoe ga ik het komende jaar werken aan mijn onderneming en mijn doelen halen? Dat helpt de ondernemer focus aan te brengen. Vervolgens zorgen wij dat de ondernemer aan de hand van het winstplan de juiste stappen zet en die doelen ook daadwerkelijk realiseert.”

De vragen waar ondernemers bij MKBTR aankloppen, zijn divers. “Soms gaat het om een urgent probleem doordat een medewerker ziek uitvalt of niet functioneert. Andere keren willen ondernemers weten hoe ze kunnen voorkomen dat mensen vertrekken”, schetst Bunk. “En waar ondernemers doorgaans zelf de regie hebben, zijn ze op HR-vlak soms wat zoekende. Het mooie is dat je heel veel met medewerkers kunt, je moet alleen weten hoe het werkt.” Een eerste tip: altijd het gesprek aangaan om te achterhalen waar een medewerker mee zit en wat hij of zij nodig heeft. “Zit iemand niet lekker in zijn vel of is hij/zij voornemens weg te gaan, let dan op signalen. Zo iemand is stiller of wellicht wat vaker afwezig.”

HR is ook minder soft dan ondernemers soms denken. “Met data kun je bijvoorbeeld heel feitelijk in kaart brengen wat het kost als mensen ziek zijn of vertrekken. Of ontdekken dat mensen steeds ziek zijn in een bepaalde periode of dat doorstroom achterblijft in een bepaalde leeftijdsgroep.” Een vraagstuk dat in alle ondernemingen speelt, zijn de verschillende generaties op de werkvloer. “Jongeren zul je moeten voorgaan, het werk leren en leren werken. Ouderen hebben vaak behoefte aan een andere werk-privébalans of aan flexibel werken.”

Bunk raadt ondernemers aan medewerkers zelf de regie te geven, om te voorkomen dat die een afwachtende houding aannemen. “Geef feedback op hun functioneren, duidelijkheid en instructie. Mensen hebben behoefte aan aandacht.” Voor deze en andere HR-gerelateerde vraagstukken kunnen ondernemers bij MKBTR terecht. “Wij hebben alle HR-expertises in huis – van operationele zaken als verlofadministratie, loonuitbetaling of contracten opstellen tot complexe vragen rond disfunctionele teams. Die kennis dragen we graag over, zodat ondernemers zelf skills opbouwen en met hun mensen het verschil kunnen maken.”

MKBTR
Keesomstraat 42
6716 KB Ede
T 0318 - 731001
E info@mkbtr.nl
I www.mkbtr.nl

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by