Paardenshit onthult ware aard teams

Magazines | Vallei Business nummer 2 2024

Het is een zonnige dag in mei. Een klein team bezoekt BlossomField voor paardencoaching. Het team verblijft de gehele dag op BlossomField met in de middag een teamcoaching in de kudde. Gedurende de dag is het een gezellige informele bijeenkomst.

In de wei vraag ik het team om op een plek in de wei te gaan staan waar ze zicht ten opzichte van elkaar goed voelen. Het team gaat netjes in een kring staan. Zo gaat dat vaak. Op dat moment is er nog in geen velde of wegen een paard te bekennen. 
 
Als ik eenieder teamlid vraag waarom hij/zij hier is gaan staan, lijkt er een duidelijk beeld naar voren te komen. Samengevat: alles in het team kan gezegd worden en er is zo’n goede harmonie. Rimpelloos. De teamleden kunnen elkaar zien. ‘Toch is het bijzonder’, zeg ik, ‘want er is geen paard te zien.
 
Dan neemt een jongen het woord: ‘Ik werk hier nog niet zo lang, en ik wil graag een stapje vooruit doen, omdat ik in deze groep wil komen.’ Er wordt wat gelachen en stapt de jongen vooruit. Na deze beweging komen de paarden van achter uit de wei richting de kring.
 
Ik stel het team de vraag:
‘Welke shit ligt hier nu? Van wie is deze shit?’
 
Het is de merrie die de kring inloopt, de jongen buiten de kring duwt, omdraait en midden in de kring gaat mesten en plassen. De rest van de kudde volgt en zorgt voor veel onrust. Ik zie het gebeuren en stel het team de vraag: ‘Welke shit ligt hier nu? Van wie is deze shit?’ En dan komt er een heel ander verhaal uit de groep.
 
Van de buitenkant lijkt alsof alles er mag zijn in dit team, maar niet alle teamleden voelen dit zo. Verschillende teamleden vertellen dat ze niet echt veilig voelen. Het gesprek dat er dán op gang komt, is werkelijk magisch.
 
Paarden maken zichtbaar wat je niet ziet. Van daaruit kun je een team creëren wat veel authentieker is en waarin ieder zijn eigen kracht en potentieel kan leven. En dat is wat ik iedereen gun: van teamshit naar teamkracht, met de kracht van paardencoaching
 
Annelies van de Broek
Blossomfield.nl
Kleinschalige vergaderlocatie & paardencoaching in de vruchtbare Brabantse wei
 

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by