6 juridische tips voor bedrijfsovernames

Magazines | Vallei Business nummer 2 2024

Ons kantoor is regelmatig betrokken bij bedrijfsovernames binnen het MKB. Niet enkel in het traject van de bedrijfsovername, maar ook als er achteraf discussie ontstaat. Voor die discussies geldt uiteraard: voorkomen is beter dan genezen. Vanuit opgedane kennis en ervaring uit de praktijk volgen hierna een zestal tips om complicaties te voorkomen. 

1. Schakel op tijd de juiste adviseurs in
Bij een bedrijfsovername spelen doorgaans grote belangen. Daarmee gaan automatisch ook forse risico’s gepaard. Schakel daarom adviseurs in die kunnen helpen om het proces te overzien. Onze rol daarin? De bescherming van uw rechtspositie en een correcte vastlegging van de afspraken. Daarin werken wij nauw samen met andere betrokken adviseurs; van accountant tot verkoopbegeleider.

2. Houd het hoofd koel
Handel niet overhaast of onder druk. Laat de risico’s in kaart brengen. Die informatie kan worden meegenomen in de onderhandelingen. Door weloverwogen en goed geïnformeerd te werk te gaan worden onaangename verrassingen achteraf voorkomen.

3. Meten is weten
Het is belangrijk om te weten wat de onderneming waard is. Het waarderen van een onderneming is een vak apart. Ons advies is om hiervoor een specialist in te schakelen. Dan heeft u zekerheid dat de prijs klopt met wat er gekocht of verkocht wordt.

4. Weet wat er in het verkoopmandje zit
Het maakt nogal verschil wat het onderwerp is van de koop. Bij een aandelentransactie is alles inbegrepen. Dan is het zaak om de vennootschap zorgvuldig door te lichten. Bij een activa-passiva transactie worden losse onderdelen verkocht. Het is dan cruciaal om vast te leggen welke onderdelen er bij de koop in zitten. Beide soorten transacties vragen een eigen benadering van de risico’s.

5. Voorkom gedoe over betaling
Op het schoolplein geldt meestal het principe van gelijk oversteken. Oftewel: betaling tegenover de levering van de onderneming. Bij een bedrijfsovername wordt hier in de afspraken regelmatig vanaf geweken. Een deel van de koopsom wordt dan op een later moment verschuldigd. Het is belangrijk over de voorwaarden hiervan duidelijke afspraken te maken, zodat gedoe achteraf wordt voorkomen.

6. Denk na over het leven na de overdracht
De kopende partij heeft er belang bij dat verkoper niet gaat concurreren met de onderneming die wordt verkocht. Een concurrentiebeding of relatiebeding kan dit regelen. Kijk kritisch naar de effecten hiervan. Deze bedingen kunnen op maat worden gemaakt, zodat het belang van koper voldoende wordt beschermd en verkoper tegelijk voldoende bewegingsruimte behoudt.
 
Afsluitend
Heeft u of uw klant behoefte aan juridische ondersteuning bij een bedrijfsovername? Neem gerust contact op met ons kantoor om de mogelijkheden door te spreken.
 
Jaap Wolleswinkel
is als advocaat verbonden aan Wolleswinkel Hofman Advocaten in Barneveld.
 
wolleswinkel@wolleswinkelhofman.nl" rel="nofollow" target="_blank">wolleswinkel@wolleswinkelhofman.nl
www.wolleswinkelhofman.nl
 
Stationsweg 43 | 3771 VC Barneveld | 0342 49 1028
Stationslaan 32-34 | 8071 CM Nunspeet | 0351 23 0580

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by