Ben jij al gestart met je CSRD-implementatietraject?

Magazines | Vallei Business nummer 2 2024

Wat betekent ESG? Waar staat de afkorting CSRD voor? Krijg ik een boete als ik geen duurzaamheidsverslag opstel? Wat is een dubbele materialiteitsanalyse en in hoeverre betrek ik hier mijn stakeholders bij? Welke informatie moet ik verzamelen uit mijn waardeketen en hoever reikt deze waardeketen?

Een greep uit de vragen die voorbij zijn gekomen de afgelopen maanden. De CSRD (standaard voor duurzaamheidsrapporteringen) is inmiddels per 1-1-2024 van kracht. Dit betekent dat grote ondernemingen over het jaar 2025 in hun bestuursverslag een duurzaamheidsrapport dienen op te nemen die voldoet aan de European Sustainability Reporting Standards. Het rapport dient te worden voorzien van een accountantsverklaring met beperkte mate van zekerheid.

Het valt op dat veel ondernemingen (nog) aan het begin staan van het CSRD-implementatietraject. Bedrijven vinden het lastig in te schatten wat precies van hen wordt verwacht en hoeveel tijd het implementatie traject kost. Ook is het een uitdaging om voldoende capaciteit vrij te maken en kennis te verkrijgen over de CSRD. En ga je vervolgens Excel gebruiken of schaf je een softwarepakket of tool aan? Ga je alles zelf doen, trek je samen op met organisaties uit jouw sector of huur je externe consultants in?

Mijn advies hierin is om gewoon te starten en het traject niet verder vooruit te schuiven. Breng je waardeketen en stakeholders in kaart en start met de dubbele materialiteitsanalyse. Zie niet te veel beren op de weg. De vragen en antwoorden komen gaandeweg! Het is voor iedereen nieuw, waardoor het kan helpen samen met andere organisaties uit je sector op te trekken en ervaringen met elkaar te delen. Betrek ook zeker je accountant vroegtijdig bij het proces, vraag hen om hulp en stem af welke afwegingen je maakt, zodat je niet achteraf voor verrassingen komt te staan.

Lisanne Richard
ESG Reporting Specialist
Confirm

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by