Column MKBTR: Ik vraag dit voor een collega

Magazines | Vallei Business nummer 4 2024

Herken je dit? Een collega stelt een vraag, maar eigenlijk namens iemand anders. Vaak gaat het dan om een ongemakkelijke kwestie, iets wat de vraagsteller liever zelf niet op tafel legt. Bij ons op kantoor gaat dit vaak gepaard met een lach als er een minder populaire mening moet worden gedeeld, of als dat ene onderwerp wordt aangesneden waar niemand echt zin in heeft. Grappig misschien, maar het laat ook iets belangrijks zien: niet iedereen durft zich uit te spreken.

Dit fenomeen zie ik vaak terug bij klanten. Zaken worden niet uitgesproken, en als het dan eindelijk gebeurt, is het vaak te laat of is het probleem onnodig groot geworden. Het doet me afvragen waarom collega’s bepaalde vragen of zorgen niet direct durven te delen. In de praktijk bespreken ze het wél met anderen, maar niet met jou als leidinggevende of ondernemer. Waarom blijven deze gesprekken buiten jouw zicht?

Een beetje realiteitszin helpt hierbij. Mensen praten nu eenmaal, en binnen grotere teams ontstaat vanzelf een groepsdynamiek. Collega’s voelen zich veilig als ze ontdekken dat ze hetzelfde denken over een onderwerp, vooral als dat onderwerp gevoelig ligt. Ondernemers en leidinggevenden denken vaak dat alles gezegd kan worden, maar het personeel ervaart dat niet altijd zo.

Hoe kunnen we dit positief beïnvloeden? Door een professioneel veilige werkomgeving te creëren. Hoe? Het begint met het structureel en doelgericht voeren van gesprekken met je team. Oprecht luisteren en handelen naar wat er wordt gezegd. Zeg wat je doet en doe wat je zegt. Zo bouw je vertrouwen op en zorg je ervoor dat die ‘onuitgesproken vraag’ steeds vaker gewoon gesteld wordt.

Hester Bunk
HR Businesspartner
MKBTR
www.mkbtr.nl

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by