Column Anders Verder: geen zin!

Magazines | Vallei Business nummer 4 2024

Ken je dat gevoel dat je simpelweg geen zin hebt om überhaupt iets aan te pakken?

WAT DOE JIJ MET DIT SIGNAAL?
Misschien denk je nu: “hoe is ‘geen zin’ een signaal? Met een beetje discipline kan je best even doorzetten!” En daar zijn wij doorgaans erg goed in: in luisteren naar dat stemmetje dat ons vertelt dat we vooral niet moeten zeuren en door moeten zetten.

Maar dit gebrek aan motivatie kan veel meer zijn dan een dipje; het kan een teken zijn dat je lichaam rust nodig heeft. Vermoeidheid uit zich vaak niet alleen in fysieke klachten zoals futloosheid of slaperigheid, maar ook in een verminderd gevoel van zin en enthousiasme.

Wanneer je vermoeid bent, kan je minder energie opbrengen voor taken (en ook leuke dingen) die normaal gesproken geen moeite kosten. Dit is niet alleen een kwestie van luiheid, maar een serieus signaal dat je stresssysteem overbelast is. Een gebrek aan zin is dus eigenlijk je lichaam dat zegt: “Het is tijd om te herstellen.”

WAAR KAN JE OP LETTEN?
Het herkennen van dit gebrek aan zin als een signaal van vermoeidheid is belangrijk! Vaak peppen we namelijk onszelf op en blijven we gewoon doorgaan, terwijl ons lichaam eigenlijk vraagt om rust.

Let op symptomen zoals:

  • Moeite met concentratie
  • Gebrek aan enthousiasme voor dingen die je normaal leuk vindt
  • Prikkelbaarheid of snel emotioneel worden


WAT KAN JE DOEN?
Luisteren naar jezelf betekent niet dat je direct alles moet stilleggen, maar wel dat je bewuster rustmomenten moet inbouwen. Neem regelmatig pauzes overdag, zorg voor voldoende slaap en integreer een beetje Italiaanse “dolce far niente" in je leven: geniet van het zoete nietsdoen!

Door tijdig in te grijpen wanneer je merkt dat je geen zin hebt, kun je voorkomen dat vermoeidheid omslaat in chronische stress of zelfs burn-out. Het is geen zwakte, maar een teken van zelfzorg om rust te nemen als je die nodig hebt.  En nu een vraag aan jou: mag jij van jezelf echt even niets doen? Wil je aan de slag met bewustwording op dit gebied, dan denk ik graag met je mee. Stuur dan een bericht naar info@anders-verder.nl om kennis te maken.

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by