FOV Regio Foodvalley: groot collectief is cruciaal

Magazines | Vallei Business nummer 4 2024

Grensoverschrijdend. Een term die vaak het nieuws haalt, maar in dit geval in positieve zin. FOV Regio Foodvalley houdt zich als vertegenwoordiger van de acht lokale bedrijvenkringen actief en voortvarend bezig met thema’s die de ondernemende achterban raken en die niet zonder meer binnen gemeentelijke grenzen kunnen worden opgelost. Hoe cruciaal een groot, georganiseerd collectief is, blijkt uit de voorbeelden die de net aangestelde voorzitter Wim Werkman en zijn voorganger Willem Kuijsten aanhalen.

Met een achttal bedrijvenkringen die de ondernemende sector in de Regio Foodvalley vertegenwoordigen ligt de organisatiegraad behoorlijk hoog, maar bepaalde thema’s vragen om een grootschaliger benadering dan binnen lokale kaders. “Denk maar aan de energietransitie en de problematiek met de netcongestie,” zegt Werkman. “Ondernemers realiseren zich dat er grote onzekerheden zijn en nog op hen afkomen. Blijven zij in de toekomst nog wel verzekerd van voldoende energie? Nu al verspreiden netbeheerders brieven waarin zij waarschuwen voor het overschrijden van de contractueel vastgelegde afname en de consequenties die daaraan hangen, zoals een boete of zelfs een tijdelijke afsluiting. Dat remt de groei van het bedrijfsleven. Juist daarom moeten wij als FOV Regio Foodvalley de belangen van onze achterban vertegenwoordigen in het bestuurlijke bestel, waar we aan tafel zitten met LTO Noord en de Vallei, de gemeenten, de provincies Gelderland en Utrecht, de netbeheerders, de woningcorporaties en het waterschap. Zelf hebben we het initiatief genomen om het Regionaal Energieteam Bedrijven oftewel REB op te richten, met als insteek: hoe kunnen we samen opwekken, verbruiken, besparen, opslaan en monitoren? De crux zit met name in het dempen van de dagelijkse pieken, wanneer meerdere bedrijven rond dezelfde tijd hun installaties opstarten. We onderzoeken de verbruikspatronen en zullen het voortouw nemen om die onderling beter op elkaar af te stemmen. Samen sta je sterker.”

GEVECHT OM RUIMTE
“Daarbij moeten we één factor niet onderschatten: ondernemers nemen eerder een verhaal aan van iemand uit eigen gelederen die voor de troepen staat dan van de overheid,” stelt Kuijsten. “Ze hoeven niet altijd dezelfde belangen te hebben, maar moeten deze wel kennen van elkaar. Het gaat erom dat je binnen een collectief bekijkt wat je met zijn allen kunt bereiken. Een cruciale factor is handelingsperspectief bieden. Algemeen ligt het vertrouwen in met name de landelijke overheid schrikbarend laag. Hoe bereken je de terugverdientijd van een investering wanneer je niet weet wat er op de langere termijn op je afkomt? Durf je dan nog wel uit te breiden? Het bedrijfsleven is gebaat bij een voorspelbare en stabiele overheid, want niemand wil verrast worden. Dan helpt als je elkaar kent en samen een stem kunt laten horen. Kijk, het Rijk heeft samen met de gemeenten en beide provincies de Woondeal gesloten, met de belofte om tot 2040 40.000 huizen te bouwen. Mooi, maar daar hoort ook werkgelegenheid bij. We moeten toch voorkomen dat iedereen gaat reizen en dat hier een forenzenregio ontstaat? Als je de groeiambities van bestaande bedrijven in het gebied en externe spelers die zich hier willen vestigen bij elkaar optelt, betekent dat minimaal 320 hectare grond extra ontwikkelen. In Nederland voeren we altijd een gevecht om de beschikbare ruimte, dus moeten wij duidelijk de belangen van het bedrijfsleven op tafel leggen. In het belang van een brede welvaart ”

ONDERWIJS EN ARBEIDSMARKT
In het verlengde daarvan ligt het collectief en tevens grensoverschrijdend synchroniseren van onderwijs en arbeidsmarkt. “Dat lukt niet binnen alleen gemeentegrenzen,” legt Werkman uit. “Je gaat niet even binnen Renswoude een hbo-opleiding opzetten, bij wijze van spreken. Er zit juist heel veel onderwijs en kennis in Ede en Wageningen en wij zeggen: zet dat breed uit in de regio. Kijk ruimer om je heen waar je talent kunt vinden. Trouwens, er ligt nog een andere uitdaging die om een collectieve aanpak vraagt. De competenties die bedrijven nodig hebben zie je niet altijd terug bij de mensen die uitstromen bij het onderwijs en die de arbeidsmarkt op gaan. Daarom zijn we binnen FOV Regio Foodvalley zo verschrikkelijk blij met initiatieven als de Food Academy (FAN) Nijkerk en de BTO oftewel Barneveldse Techniek Opleiding. Samenwerkingsverbanden tussen scholen die weten hoe ze onderwijs moeten organiseren en bedrijven die een duidelijk beeld kunnen schetsen van de benodigde output. Dan praat je over vraaggestuurd opleiden. Zodra dat lokaal succesvol draait, kun je het overal binnen de Regio Foodvalley als blauwdruk gebruiken.”

‘NEE’ DURVEN ZEGGEN
Precies dit laatste illustreert het bestaansrecht van het Economic Board, een regionaal samenwerkingsverband dat de triple helix oftewel de drie o’s vertegenwoordigt: overheden, onderwijs en ondernemers. Kuijsten, recent aangetreden als voorzitter van dit platform, licht toe: “Net als de andere partijen hebben we als bedrijfsleven vijf vertegenwoordigers ingebracht, namens LTO Noord, VNONCW en FOV Regio Foodvalley. Gezamenlijk stellen we op dit moment een strategische agenda op voor een periode van vijf jaar. Dat klinkt misschien wat abstract, maar gezien de belangen van de verschillende partijen is het cruciaal dat wij mogen meebeslissen in plannen en daarmee onze achterban dienen. Dan noem ik maar even de dringende behoefte aan uitbreidingsruimte als voorbeeld.” Werkman: “Daarover moet je regionaal afspraken willen maken, zodat een ondernemer niet in de ene plaats nul op het rekest krijgt en in de andere plaats met open armen wordt ontvangen. Het is zaak om er realistisch in te staan. Waar bijvoorbeeld Veenendaal grotendeels vol zit, hebben plaatsen als Nijkerk en Barneveld nog ruimte om te groeien. Een bedrijf met een logistiek megacentrum, waar twintig laagopgeleide mensen werken, lijkt ons echter niet de eerste optie. Je moet soms ook ‘nee’ durven zeggen, juist om het hier in de regio zo sterk vertegenwoordigde mkb groeikansen te geven.”

KRACHTIGER SIGNAAL
6000 ondernemingen uit het midden- en kleinbedrijf vormen in theorie de achterban van FOV Regio Foodvalley, maar in de praktijk zijn die lang niet allemaal bij de respectievelijke acht bedrijvenkringen aangesloten. “Jammer, want hoe meer leden wij vertegenwoordigen, hoe krachtiger het signaal dat wij als overkoepelend orgaan kunnen afgeven richting de partijen waarmee wij aan tafel zitten,” meent Kuijsten. “Als wij namens tachtig procent van het bedrijfsleven praten, zal de overheid zich sneller bereid tonen om te luisteren. Vandaar ook dat wij in de komende periode nog meer aandacht gaan besteden aan communiceren met onze achterban. Dat werkt twee kanten op: leden van de bedrijvenkringen ontvangen daarmee ook als eerste belangrijke informatie en zullen elkaar makkelijker vinden om het voortouw te nemen in belangrijke initiatieven. Een groot collectief versterkt de draagkracht van FOV Regio Foodvalley en maakt ons zowel slagvaardiger als invloedrijker bij het nemen van beslissingen binnen de triple helix-samenwerking, waarbij de belangen van het bedrijfsleven worden gediend.” Werkman: “De organisatiegraad van het bedrijfsleven moet omhoog. Uitdagingen genoeg.”

Meer informatie: www.fovweb.nl

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by