Patricia van Loozen staat haar mannetje als wethouder binnen gemeente Nijkerk

Magazines | Vallei Business nummer 1 2017

Patricia van Loozen is wethouder Economische Zaken binnen de gemeente Nijkerk, maar daarnaast ook trotse moeder van drie dochters en oma van zes kleinkinderen. Na het Hoger Huishoud Nijverheidsonderwijs haalde zij haar pedagogisch getuigschrift en werkte ze op het Mbo als docent Handel/ Algemene economie. Sinds september 2015 is ze onder andere wethouder Economie binnen de gemeente Nijkerk. Een functie waarbij zij haar mannetje staat. Vallei Business vroeg haar naar haar ervaringen met glazen plafonds, vooroordelen en het combineren van werk en gezin. "Als je echt wilt, ga er dan voor!"

 

Ambieerde je al vroeg een leidinggevende functie?
"Niet echt. Ik was vrij zelfstandig binnen de afdeling op de school waar ik werkzaam was en combineerde dat naar tevredenheid met mijn gezin."

Hoe heb je de stap naar de gemeente Nijkerk gemaakt?
"Ik ben bij de oprichting van Partij Nijkerk betrokken geraakt vanwege mijn politieke interesse. Toen Partij Nijkerk in de coalitie kwam en daarmee Bertie Lemstra wethouder werd, zag ik van dichtbij hoe het werkte en was mijn interesse gewekt."

Wat doe jij anders dan een mannelijke wethouder?
"Een vrouw is over het algemeen wat empatischer denk ik. Ik ontmoet graag 'de mens achter de mens' , dat maakt het wat mij betreft meer persoonlijker en bijzonder. Ik ben ook betrokken bij de mensen om me heen."

Jij zorgt dus graag voor iedereen, maar in de politiek kun je niet altijd alles oplossen.
"Ik zeg wel eens 'het is romantiek versus de realiteit'. Soms ben je teveel aan wet- en regelgeving gebonden. Ook al ben je betrokken en zorgzaam, in de politiek kun je niet altijd alles oplossen. Maar ik geef niet snel op."

Ben je ooit tegen vooroordelen aangelopen omdat je vrouw bent?
"Niet als wethouder. Als wethouder met onder andere Economie en grond in mijn portefeuille ontmoet ik veel mannen, maar ik merk/ervaar nooit dat ik als vrouw niet serieus wordt genomen. Dat was vroeger wel anders. Als ik vroeg om vergaderingen van tevoren te plannen, omdat ik thuis ook verantwoordelijkheden had werd al gauw gedacht 'dat heb je met die vrouwen'. Dat is gelukkig niet meer iets van deze tijd."

Het wethouderschap is een intensieve baan, hoe combineer je dat met het moederschap/oma zijn?
"Ik houd weinig tijd over en soms knaagt bij mij ook wel eens het gevoel dat ik mijn kinderen en kleinkinderen te weinig zie. Ik vind het wethouderschap echter een fantastische baan, waar ik tot nu toe nog iedere dag van geniet."

Het aantal vrouwen dat aan de top staat in het Nederlandse bedrijfs-leven blijft nog altijd ver achter bij het gewenste niveau van dertig procent. Hoe komt dit denk je?
"Volgens mij komt dit niet omdat het een mannenwereld is, maar omdat veel vrouwen bewust een gezin stichten, zorgtaken hebben en daarmee geen fulltime baan kunnen of willen combineren. Bij geschikte capaciteit moet een keuze gemaakt worden voor de beste kandidaat en moet en mag de sekse niet leidend zijn."

Wat moet er veranderen om meer vrouwen aan de top te krijgen?
"Waar een bedrijfscultuur heerst waarin mannen automatisch geschikter gevonden worden, moet dit doorbroken worden. Het moet open en transparant bekeken worden met oog voor specifieke behoeften en verantwoordelijkheden. Plaats en tijd onafhankelijk werk speelt hier voor de meeste vrouwen een rol in. Ook de acceptatie dat je als vrouw fulltime werkt en je partner, man of vrouw, je hierin ondersteunt moet niet onderschat worden."

Wat vind jij van een vrouwen-quotum om meer vrouwen aan
de top te krijgen?
"Dit heeft niet mijn voorkeur. Ik ben wel voor een evenwichtige verdeling man/vrouw op de werkvloer. De meest geschikte persoon moet voor de functie in aanmerking komen, ongeacht of het een man of vrouw is."

Geloof jij in het glazen plafond?
"Ja, maar dat geldt voor iedereen die op een gegeven moment meer capaciteit of interesse heeft dan zijn of haar huidige functie kan bieden. Al moeten we aandachtig blijven voor gelijke kansen voor mannen en vrouwen.Tegelijkertijd denk ik: als je echt wilt, ga er dan voor!"

Welke tips zou jij ambitieuze vrouwen mee willen geven?
"Kijk waar je competenties liggen en blijf jezelf bijscholen. Verbreed je horizon als je dat wilt. Meestal komt 'de kans' niet vanzelf voorbij. Mocht dit wel zo zijn, durf deze dan te pakken! Ik raak erg geinspireerd van de tekst van Marianne Williamson: And as we let our own light shine, we unconsciously give other people permission to do the same."

 
delen:

Vallei Business nummer 1 2017

Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by