Nieuws

21-10-2024 21:40

Nederlandse wagenparkbeheerders vertrouwen op inzichten in gegevens om zakelijke voordelen te behalen

Geotab, een wereldwijde leider in connected transportoplossingen, deelt de bevindingen uit het onderzoek ‘Trusted data insights: what are your vehicles telling you?’ in de aanloop naar Mobility Connect 2024 dat op 22 oktober plaatsvindt in Milaan.

“In een wereld waarin de hoeveelheid verzamelde gegevens elke dag toeneemt, is het van cruciaal belang dat de overgrote meerderheid van bedrijven vertrouwt op de inzichten in gegevens om zakelijke waarde te leveren. Omdat de mobiliteitsmarkt uitdagingen blijft aangaan op het gebied van veiligheid, duurzaamheid en operationele prestaties, zal het benutten van data-inzichten van cruciaal belang blijven”, aldus Edward Kulperger, Senior Vice President, Geotab EMEA.

Focus op efficiëntie
Uit het onderzoek blijkt dat Nederlandse wagenparkbeheerders gegevens voornamelijk gebruiken om de efficiëntie te verbeteren. Hiervoor kijken ze naar het optimaliseren van de kosten (44%), het verbeteren van het operationeel beheer (48%) en het optimaliseren van de routes in het geval van files (46%). Ook de gegevens over brandstofverbruik blijken belangrijk (70%) voor wagenparkbeheerders.

Het toenemende gebruik van datagestuurde fleetmanagementoplossingen hangt nauw samen met de focus op het verlagen van de operationele kosten en het verbeteren van de prestaties. Bij het kiezen van een strategie voor gegevensverzameling letten wagenparkbeheerders ook op real-time beheer (46%), eenvoudige naleving van de regelgeving (44%), consistentie tussen verschillende gegevenssets en -bronnen (57%) en transparantie van het proces (43%).

Duurzaamheid
Terwijl efficiëntie de belangrijkste prioriteit is, lijkt het verbeteren van duurzaamheid (nog) geen hoge prioriteit te hebben. Bij telematicaoplossingen behoren gegevens over CO2-emissies tot slechts één derde (35%) van de overwogen meetgegevens, en parallel daaraan zijn duurzaamheidsaspecten het minst waargenomen voordeel van het gebruik van gegevensinzichten (32%).

Duurzaamheid lijkt ook geen urgente zorg: de meeste wagenparkbeheerders geloven dat de emissiedoelstellingen van hun organisatie op tijd (24%) of zelfs voor de deadline (57%) gehaald kunnen worden.

“Naarmate de emissieregelgeving strenger wordt, vooral in Europa, zullen bedrijven hun inzicht in gegevens moeten benutten voor rapportage en naleving. De rol van telematicabedrijven is niet alleen om geavanceerde oplossingen te bieden voor het verzamelen en begrijpen van gegevens, maar ook om wagenparkbeheerders te ondersteunen met hun duurzaamheidsdoelen door hen te informeren over toekomstige uitdagingen”, zegt Edward Kulperger.

De weg naar innovatie loopt via AI
Uit het onderzoek kwam naar voren dat meer geavanceerde tools (43%), snellere toegang tot gegevens (40%), vereenvoudigde rapportage (41%) en verbeterde data analyses (54%) wagenparkbeheerders in staat zouden stellen om beter gebruik te maken van gegevensinzichten - waarbij het belangrijkste verbeterpunt voor telematica werd geïdentificeerd: het gebrek aan interoperabiliteit tussen systemen.

Kunstmatige intelligentie wordt gewaardeerd maar nog niet helemaal begrepen. 59% van de respondenten is van mening dat AI hun vermogen om eenvoudig en snel toegang te krijgen tot gegevens zal vergroten om bruikbare inzichten te genereren. Maar tegelijkertijd gelooft 37% van de steekproef dat het ook lagen van complexiteit zal toevoegen. Grote bedrijven zijn echter optimistischer over AI: 89% van de wagenparken met 500-4999 voertuigen gelooft dat het hun vermogen om eenvoudig en snel toegang te krijgen tot gegevens zal verbeteren.

Veiligheid blijft een belangrijke prioriteit
Van de doelen waarvoor vlootgegevens worden gebruikt, gaf 47 procent van de respondenten aan ze te gebruiken om de veiligheid te beoordelen. Bovendien gebruikt 44 procent van de wagenparkbeheerders telematicagegevens om het gedrag van bestuurders te bekijken. Hierbij moet er ook rekening worden gehouden met privacy- en beveiligingsaspecten - zozeer zelfs dat 33 procent van de ondervraagde wagenparkbeheerders van mening is dat de sector nog een aantal problemen op dat gebied moet aanpakken.

Over het algemeen toont het onderzoek dat wagenparkbeheerders de gegevens voornamelijk gebruiken om de efficiëntie te verbeteren en blijken de duurzaamheidsdoelstellingen op dit moment nog minder belangrijk. Daarnaast blijkt dat er een voorzichtige beweging richting AI plaatsvindt.

Methodologie
De gegevens in het persbericht zijn het resultaat van een onderzoek dat Dynata in opdracht van Geotab in de periode juli-september 2024 heeft uitgevoerd bij een steekproef van meer dan 400 wagenparkbeheerders in Frankrijk, Duitsland, Ierland, Italië, Nederland, Spanje en het VK.
delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by